Rødbeten er en tradisjonsrik rotfrukt med sentral plass i det nordiske kjøkkenet. I Norge kjenner kanskje de fleste best til rødbeten i syltet form, og den brukes mye til silderetter eller som pålegg på brødskive med leverpostei. Men rødbeter passer til det meste og kan brukes på flere vis: pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte.

Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter. Rødbete, som opprinnelig stammer fra kyststrøkene i Sør- og Vest-Europa, har trolig vært dyrket i over 3000 år, men ble først omtalt i skriftlige kilder for omkring år 200 e.Kr. Planten kom trolig til Norden på 1400- eller 1600-tallet. Rødbete er lettdyrket og hardfør og kan under gunstige betingelser dyrkes langt mot nord. Både blader og rotfruktene har blitt brukt som grønnsak og medisin. Rødbete er mager kost, og den er rik på folsyre og inneholder mye mineraler, spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Rødbete kan være flatrunde, runde, ovale eller sylindriske. Mest vanlig for salg hos oss er de runde.