Tomat er en frukt med mange av trekkene til en grønnsak, men botanisk sett er det en frukt. Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Først etter første verdenskrig ble tomat akseptert og vanlig i Nord-Europa.

Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Frukten har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt, som omgir en geleaktig masse, hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre. Det finnes mange forskjellige typer tomater, og de varierer i størrelse, fasong og farge. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene.

Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant.